Ketenangan dalam kekabutan..

Selesai menamatkan peperiksaan final sem ke-2 Monash University bukan bermakna merdeka dari segala tangungjawab. Selagi nyawa di jasad, masa mendatang penuh ujian dan onar, tanggungjawab dipikul pinta untuk ditunai, itulah hakikat ketenangan tercabar.


Perjalanan ke Kelantan dan Terengganu benar menguji sabar dan redha. Pemergian yang bukan hanya lawatan kosong tapi penuh dengan matlamat yang menggunung. Beberapa SBP menjadi sasaran untuk berkongsi idea dan pemikiran, kerana di situ punca kekuatan, yang akan hadir sebagai pemimpin masa depan. Puji dan syukur pada Illahi, akhirnya dapat juga sampai ke destinasi yang dinanti, hanya dengan menunggang motorsikal wave 100 dari Kuala Terengganu ke Kelantan, segalanya tiba tanpa sebarang halangan.


Selesai tugas di negeri tersebut, masa pulang kian menghampiri. Masa bersama keluarga kian singkat, adik-adik senyum tawar tidak ceria, tanda belum puas bermanja dijiwa, tidak mampu melembutkan hati abangnya, akhirnya dia pergi jua.


Dalam perjalanan ke KL, singgah sebentar ke sekolah lama, MCKK. Slogan dan kata semangat kekal ia disana. Fiat Sapietia Virtus ku pegang hingga kini, tanda kecintaan manusia pada ilmu. Di situ pemimpin dilahirkan tapi ku bukan pemimpin, hanya manusia yang pinta untuk dipimpin. Cikgu-cikgu ditemui, senyum menyapa menyambut muridnya. Bangga. Namun andai dapat diputarkan masa, ingin saja kembali menerima tunjuk ajar. Selesai tugas ku disana, terus kembali ke Kuala Lumpur, menyiapkan tugas yang semakin berat untuk dipikul.


Tiba di Kuala Lumpur, agenda baru disusun diatur. Masa semakin singkat, cuti semakin pendek. Semester mendatang semakin rancak dengan kuliyah, masihkah ada masa? Mencari nilai hamba pada diri manusia…..tiada nikmat kejayaan tanpa pengorbanan.

(gambar-gambar sampingan semasa lawatan ke sbp)(semasa beri pengenalan APIS dan kuliyah maghrib di SMS Tgku Mohd Faris Petra)


(bersama pimpinan pelajar SMS Machang)


(Bersama Ust Helmi, guru penasihat BANI dan adik2 BANI)

(semoga kita berkasih sayang kerana Allah)

HAZABE
"SALAM UKHWAH"