Titik Yang Kian Bersambung…..

Usai sudah imtihan yang memeningkan kepala apalagi dengan semester yang padat dengan kerja-kerja yang menjadi beban tanpa dipaksakan hadir, apatah lagi beban itu direka sendiri buat diri yang asyik merenung mencari sesuatu yang lain.Sungguh, kesibukan yang menyesakkan jiwa, menangguhkan segala kerja yang sudah dirancang seawal mungkin. Namun utaian kata pemujuk hati sering kali berlegar di kepala menyatakan, andai seteliti mana pun perancangan manusia, masih tidak mampu mengatasi perancangan yang Maha Agung.


Ingin sekali ku nukilkan sesuatu buat manfaat pada diri sendiri yang juga dikongsi pada mereka yang sudi. Blog yang tandus ini perlu disuburkan kembali, dibajai dengan benih-benih ilmu yang dicari, biar ianya jadi pelaburan panjang jua suatu penelitian akan hakikat ilmu itu sendiri. Seringkali diri merenung awangan indah memancar ketenangan, dengan harapan agar kebenaran itu dapat dicungkil dan ditegakkan kembali, biar Islam itu teguh berdiri kelak ummat kembali bersatu.


Keletihan berada ditengah-tengah medan akademik yang menuntut ketekunan jua medan intelektual yang mementingkan kesabaran memaksa diri mencari nafas baru, buat azimat untuk kembali menjadi diri sendiri. Biar apa dikata mereka, segila mana pun pemikiran ini, masih tegar ia pada suatu pegangan yakni mencintai kebenaran. Benar, kebenaran itu hadir dengan izinNya, dan hanya DIa yang menentukannya. Namun berapa ramai antara pencari kebenaran, disaat ditemukan mereka kebenaran yang mutlak, mereka kembali terpesong, meniddakkan hak yang sewajarnya. Sungguh manusia bukan pembuat keputusan benar atau salah, tapi hukum alam tidak pernah menipu, andai titisan air yang turun dari langit itu hujan yang memberi rahmat, kenapa dibenci ia sehingga jelek mendengar namanya. Disaat kebenaran hadir dalam diri, biar apa pun pendirian yang diyakini, hakikatnya, kepalsuan itu tetap palsu dan tidak ada yang boleh menyangkal kebenaran lagi.


Tulisan ini hanya sekadar pembuka bicara, antara peperangan kebenaran dan kepalsuan. Disaat manusia daif seperti diri ini merangkak mencari batu persinggahan buat penghilang keletihan dalam perjalanan panjang, tiba-tiba batu yang dipegang licin menggelongsor, terlepas dari pegangan, akibatnya, perjalanan diteruskan tanpa perhentian yang pasti. Sudah masanya, kepalsuan dilupuskan, dan kebenaran ditegakkan. Hanya masa dan usaha penentu kejayaan.


Perjuangan menuntut pengorbanan, namun sokongan dari mereka yang disayang jua masih diharapkan. Tulisan kali ini hanyalah gambaran azam yang ditanam dalam diri untuk dimuntahkan dalam cuti panjang yang dilalui. Kekuatan itu hadir bila merenung si bulan di sana yang memancar terang. Falsafah bulan itu begitu bermakna, kerana di situlah ku sumberkan ilham dan motivasi buat bekal dalam perjalanan nanti.


(semoga kita berkasih sayang kerana Allah)

HAZABE
"SALAM UKHWAH"

No comments: